Hoe kan men economisch en ecologisch combineren bij koeltoestellen?

FAQ cat

Door in te zetten op koelmeubelen met gunstiger verbruik, beter voor het milieu en beter voor de portemonnee: met betere isolatie (bijvoorbeeld 75mm i.p.v. 60), met koudemiddelen met gunstiger verbruik (vb. R290), met wandkoelers met gesloten glasdeuren i.p.v. open, met dubbel en driedubbel glas i.p.v. enkel glas (zogenaamd full vision of clear vision), met laag verbruik ventilatoren (die niet meer verbruiken dan hun nominaal output- vermogen, zoals traditionele ventilatoren), door glas dampvrij te houden, niet langer met weerstand- elementen maar met speciale coating of film.

Bij professionele koel- en vriestoestellen voor bewaring is er de EEI, of energie-efficiëntie-index, die moet per 1 juli 2016 lager zijn als 115 en, indien licht gebruik (dus klimaatklasse 3 i.p.v. 4), per 1 januari 2018 < 95.
Voor de berekening van die index, die in rechtstreeks verband staat met de labelling van A+++ tot G, zie verder FAQ-Wikicrio en zie Europese Verordeningen 2015/1094 en 1095, beiden van 5 mei 2015.