Corona & korte ketens & stock & verandering - v20.02

Niets is voor altijd behalve de verandering, zei Confucius zo'n 2500 jaar geleden.

Sindsdien is zijn gezegde al voortdurend bevestigd, nu meer dan ooit. In de laatste kwarteeuw kregen we er mobiele telefoons, kleinere PC 's, laptops en tablets bij, alsook smartphones en hun "Apps", elektrische auto's en fietsen, ledverlichting, domotica en allerhande afstandsbedieningen. 

Maar de groei en rendementsverhoging, die we hiermee verwezenlijk(t)en wordt nu gecompenseerd door een virus dat de ganse wereld in zijn greep heeft. 

2020- het schrikkeljaar en het verschrikkelijke coronajaar: dit jaar wordt een "game changer", de spelregels veranderen. Door de verbinding en de vele uitwisselingen in de wereld, en ook door de hoge besmettelijkheid van dit Coronavirus, beheerst het Covid-19 virus het dagelijkse leven in zowat de ganse wereld. 

Eerder dit jaar had ik het over zo'n honderdduizend doden en zo'n miljoen besmettingen, ondertussen gaan er al zo'n 2 miljoen sterfgevallen te betreuren zijn, daarvan is zeker meer dan 1/3 oversterfte t.o.v. vorige jaren.
Ook het aantal besmettingen stijgt exponentieel, tot bijna 75 miljoen en het effect van meer testen is hierbij verwaarloosbaar. Veel mensen worden ziek en genezen en ondervinden langdurig neveneffecten ervan. En dit ondanks al maanden lang voorzorgsmaatregelen: minder contacten, 1,5 meter afstand, wassen en ontsmetten handen, masker dragen,...

Wie deze pandemie nog vergelijkt met een gewone griep leeft werkelijk in een bubbel tenzij men vergelijkt met de periodes waar er nog geen preventieve influenza - inentingscampagnes waren, zoals na Wereldoorlog II (Aziatische griep, eind jaren 1950 en eind jaren 1968, met ook paar miljoen slachtoffers) en vooral na Wereldoorlog I (Spaanse griep, met nog eens evenveel slachtoffers als de Groote Oorlog zelf).

2020-2021: gezondheidscrisis en economische crisis? De economische achteruitgang blijkt lager dan verwacht, de tussenperiode tussen de 1ste en 2de besmettingsgolf laat zien dat het herstel vlugger en nadrukkelijker zal zijn dan oorspronkelijk vermoed, eens de ziekte onder controle. Mede door de steunmaatregelen is 20% van de sectoren echt getroffen, i.p.v. ongeveer de helft, zonder de maatregelen. Ook de koopkracht van de consument blijft behoorlijk overeind alhoewel al de gemiddelden de penibele uitersten verbergen.

De voedingsbranche is een sector zonder bokkesprongen, net zoals bij rampen - of veiligheidscrises blijft een mens eten. Wel is er een verschuiving van de geteisterde "ontspanningssector" zoals de evenementen in cultuur en sport vooral, en horeca, naar de winkelsector toe.

Zowel supermarkten als buurtwinkels zoals slagerijen, bakkerijen, kruideniers, investeren in vernieuwing. Deze vernieuwing betekent meestal een vergroening van de koelinstallaties. 

Vanuit de Europese Unie  is er de European Green New Deal met doelstellingen op korte, middellange en lange termijn. In ons land gaan zowel de industrie als de retailbranche engagementen aan, die verder gaan dan de strikt wettelijk opgelegde wetgeving. En zo komen we in onze 5de generatie koudemiddelen aan:

1) R12 en R502
2) R22
3) R134a en R404A
4) R452A en R449A (en R448A)
5) R290 (propaan, met GWP=3) en R744 (CO2, GWP=1) 
    (natuurlijke koudemiddelen, daarnaast nog chemische? )
Het industriële koudemiddel ammoniak R717 bestaat al in alle fases en is een natuurlijk koudemiddel met GWP=0.
De supermarktbranche kiest nu versneld voor fase 5- koudemiddelen, met name voor CO2.

Gecombineerd met het streven naar kortere ketens, met minder ecologische voetafdruk qua verbruik in transport en werking, schept dit perspectieven voor Europa om zijn plaats in de wereld te verzekeren. 

Crionovo past dit principe al altijd toe: groeperen van transport en aankopen in de West-Europese regio van Duitsland, Frankrijk en Noord-Italië en verkopen in de landen van de Benelux, tot bij installateur, groot en klein. 

Crionovo werkt met dynamische partners, die volop inzetten op natuurlijke koudemiddelen, voor kleinere plug-in is dit R290, voor grotere installaties in supermarkten en industrie is dit CO2 en ook nog ammoniak.

Er verschijnt ook een lijstje met de evolutie van het gamma, onder de rubriek E & D (evolution & development + errata).

We moeten meer dan ooit samenwerken in een langdurige relatie en duurzame oplossingen voorstellen aan de klant. 

Maar... wees voorzichtig.

Met vriendelijke groeten,

het Crionovo team 

 

 

 

 

Deel deze inhoud