Duurzaamheid van West-Europese merken - economie & ecologie - v19.01

Prime ECO Premie

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) komt de laatste tijd weer meer aan bod in de bedrijfswereld. De grote media-aandacht voor de klimaatbetogingen, de gele-hesjes-manifestaties, alsook een wetsvoorstel ter bescherming van kleinere KMO 's tegenover misbruik door heel grote partijen, een Europees wetsvoorstel tot verbod op gratis retourzendingen, faire prijzen voor producenten, ... vraagt voor MVO een beter en concreter invulling dan de dikwijls vage engagementen van prospectussen en websites. 

Veel bedrijven hebben dit al begrepen en gaan verder dan het gewoon vermelden van zonnepanelen op hun dak, ledverlichting in hun kantoren en bedrijfsgebouwen of warmtepomp-verwarming. Ze combineren economisch en ecologisch handelen op een intelligente wijze. Dikwijls vormt deze "econo-logie" een deel van hun dagelijks handelen. 

Zo kunnen transporten gecombineerd worden om te besparen en minder CO2-uitstoot te krijgen. Soms betekent dit wikken en wegen tegenover de flexibiliteit van vlugge leveringen. Want alles is dringend in de 21ste eeuw...
Schaalvergroting kan gunstig zijn als het gaat om groepering van transport, een gedeelte kan verloren gaan bij te strakke centralisatie van diensten, waarbij extra lokaal transport en verkeer wordt gegenereerd. 

Ook het lokaal inkopen, dichter bij de deur, is beter voor het milieu. Er is minder ecologische footprint met West-Europese fabricaten van koeltoestellen want de transportafstanden zijn veel kleiner. Bovendien hechten deze constructeurs veel meer belang aan goede en zuinige werking en aan een langere levensduur. Daardoor is er lager verbruik aan elektriciteit en water en een lagere servicekost. Bovendien lijken de merken met lange levensduur, met tijdstip van installatie, teruggaand tot ver in de 20ste eeuw, dus meer dan 20 jaar geleden, haast wel "circulaire" economie ! 

Crionovo levert, aan de hand van de oude type- en serienummers, nog geregeld onderdelen voor bewaartoestellen en snelkoelers van Friginox, ijsblokmachines van Wessamat, scherfijsmachines van Geneglace, bewaarmeubelen Coldline en winkelmeubelen van Arneg en Oscartielle voor toestellen van de jaren 1990.

Momenteel loopt er een actie met Eco-premies, voor het vervangen van water verslindende oude ijsblokmachines door een nieuwe Wessamat machine. Het blijkt namelijk dat de meeste ijsblokmachines werken met waterpomp en verstuivers, die heel veel water verbruiken. Het wave system, met schommelende bak, van Wessamat verbruikt maar 1/3 tot de helft van dit verbruik, reden voor Crionovo om werk te maken van een Eco-promotie ter ondersteuning. 
De machines tot 80 kg dagproductie zijn vlot leverbaar uit voorraad.

We blijven graag tot uw dienst...

tot gauw,
met vriendelijke groeten,
Noël, Koen, Geoffrey, Emmanuel, Annick

Deel deze inhoud