Ecologie en koelmeubelen

Hoe kan men economisch en ecologisch combineren bij koeltoestellen?

Door in te zetten op koelmeubelen met gunstiger verbruik, beter voor het milieu en beter voor de portemonnee: met betere isolatie (bijvoorbeeld 75mm i.p.v. 60), met koudemiddelen met gunstiger verbruik (vb. R290), met wandkoelers met gesloten glasdeuren i.p.v. open, met dubbel en driedubbel glas i.p.v. enkel glas (zogenaamd full vision of clear vision), met laag verbruik ventilatoren (die niet meer verbruiken dan hun nominaal output- vermogen, zoals traditionele ventilatoren), door glas dampvrij te houden, niet langer met weerstand- elementen maar met speciale coating of film.

Bij professionele koel- en vriestoestellen voor bewaring is er de EEI, of energie-efficiëntie-index, die moet per 1 juli 2016 lager zijn als 115 en, indien licht gebruik (dus klimaatklasse 3 i.p.v. 4), per 1 januari 2018 < 95.
Voor de berekening van die index, die in rechtstreeks verband staat met de labelling van A+++ tot G, zie verder FAQ-Wikicrio en zie Europese Verordeningen 2015/1094 en 1095, beiden van 5 mei 2015.

Hoe kwantificeert u kwaliteit bij bewaarkoelmeubelen?

Bij bewaarmeubelen zijn volgende parameters belangrijk en onderscheidend:

  • bovenal koeling en juiste temperatuur overal binnen de laadruimte gegarandeerd, ook bij warme omgeving tot 43°C, zoals in keukens, bakkerijen, e.d.
  • luchtstroom direct naar product of onrechtstreeks rond product
  • zware of minder zware ventilatie (zware: kleinere verdamper mogelijk maar meer uitdroging, vooral gecombineerd met rechtstreeks ventileren)
  • voor bepaalde producten zoals deegwaren: statisch of geventileerd of compromis met steunventilatie, ook luchtactivatie genoemd

 

  • veel deuropeningen per dag en per uur mogelijk en toch goede werking qua temperatuur en ontdooiing
  • nuttig binnenvolume in liter
  • behandelde verdamper, tegen corrosie van agressieve levensmiddelen: coating, cataforese,…
  • tijdswinst door gebruiksgemak: automatisch deur blokkeren bij >90) en automatisch dicht bij < 90°

 

  • densiteit of dichtheid van de isolatie: bepaalt robuustheid toestel en verbruik
  • dikte van de isolatie: bepaalt robuustheid en vooral het verbruik
  • gebruikt koudemiddel: R290 verbruikt beduidend minder dan HFK ‘s
  • in binnendeurblad geïntegreerde dichting: betere afdichting, kortere ontdooiing, gunstiger verbruik
  • alle ecologische maatregelen samen kunnen het verbruik gemakkelijk met 1/3 verminderen
  • label A+++ tot G, volgens de EEI, de energie-efficiëntie-index (zie FAQ-Wikicrio), toont aan hoe goed het toestel scoort qua verbruik bij gegarandeerde prestatie

 

  • zekerheid: alarmsystemen aanwezig bij problemen?
  • veiligheid: HACCP – registratie vereenvoudigd met aanwezige systemen
  • veiligheid: HACCP: gemakkelijke reiniging: afgeronde hoeken, binneninrichting eenvoudig demontabel zonder gereedschap

 

Hoe kwantificeert u kwaliteit bij gekoelde portioneermeubelen?

  • stockeervolume onder het portioneerwerkvlak
  • mogelijke verblijftijd van de producten in een ophangrek en/of op het werkvlak
  • werkvlak gekoeld of niet: oppervlaktetemperatuur gekoeld werkvlak
  • GMP: intact houden koudeketting gegarandeerd? Voor hoelang?
  • reinigbaarheid: zie ook gewone bewaarmeubelen

Hoe kwantificeert u kwaliteit bij ijsblokmachines?

  • waterverbruik en energieverbruik
  • kalkgevoeligheid met betrekking tot hygiëne en storingen
  • draaiende delen in het water?
  • inhoud reservebunker
  • hygiëne: afwerkingsmaterialen binnen en buiten, waterbak, systeem
  • vorm ijsblokje met betrekking tot het doel: afkoelen, decoratie, houdbaarheid
  • helderheid ijsblokje
  • geluidsniveau ijsmachine

Hoe kwantificeert u kwaliteit bij presentatiemeubelen?

  • werkingstemperatuur bij klimaatklasse: M1, M2, … (zie verder)
  • nuttige laadruimte ten opzichte van het benodigd vloeroppervlak (footprint)
  • verbruik meubel beïnvloed door
    • enkel glas of (drie)dubbel, met frame of zonder (verschil tot 20%)
    • bedekking of niet bij eilanden (verschil tot 30%)
    • deuren of open frontzijde bij wandkoelers (verschil tot 45%)
    • TL – verlichting neon of LED (verschil tot 10%)
    • laag verbruik EC-ventilatoren of traditionele (verschil tot 10%, korte terugverdientijd)
    • glasverwarming of speciaal glas (verschil tot 35%)
  • design van meubel met onder meer kleur, verlichting (neon of LED,…), materialen RVS, verlakt, skinplate,….

Hoe kwantificeert u kwaliteit bij scherfijsmachines?

  • grote scherven en goed onderkoeld ijs? -6 à -8°C
  • open of geïsoleerd productiesysteem?
  • inwendige of uitwendige ijsproductie?
  • deze 2 parameters vertalen zich, ingeval van uitwendige productie, niet-geïsoleerd systeem, in een lagere verdampingstemperatuur en een 10 à 15% hoger elektrisch verbruik voor dezelfde ijsproductie;
  • robuustheid voor inzet in industriële, heavy duty middens

Hoe kwantificeert u kwaliteit bij snelkoelers?

  • zijn er testprocedures en gevolgde normen, met een bestek of lastenboek?
  • welk product: één van de moeilijkste is aardappelpuree (soortelijke warmte maar vooral geleidbaarheid tot in de kern)
  • welke verpakking of schotels: RVS en aluminium koelen zo’n 15% sneller dan geplastificeerd karton
  • bedekking product of niet: met bedekking duurt de cyclus 1/3 langer
  • plaatsing meerdere meetsondes bij de testen
  • interpretatie testen: warmste punt op temperatuur? Geen bevriezing?
  • reiniging: afwerking binnenkant en buitenkant, binnenwerk eenvoudig demontabel
  • naaldvoeler met 1 meetpunt of met meerdere meetpunten: zekerheid in de kern op temperatuur
  • HACCP: eenvoudige registratie mogelijk?
  • compatibel met andere apparatuur zoals combisteamers?
  • flexibiliteit in toepassingsveld: vb. ook voor bakkerij

Labels voor ecologie bij koelmeubelen?

zie verder "hoe kwaliteit kwantificeren bij bewaarmeubelen?" en "ecologie en economie combineren bij bewaarmeubelen?"
zie ook Wikicrio "EEI energie-efficiëntie-index"

Wat mag men niet vergeten bij beoordeling ecologie?

Dat de basisfunctie van het toestel of van de installatie verder wordt gehaald, bijvoorbeeld snel koelen in bepaalde tijdsduur voor een gegarandeerde voedselveiligheid, bedrijfszekerheid bij koelcentrale- installaties met een groot aantal individuele verbruikers, beheersing van processen bij industriële of labo-installaties,…..

Wat zijn klimaatklassen en temperatuurklassen? (norm EN-ISO 23953-1:2005)

Klimaatklassen bij presentatiemeubelen, soms bij bewaarmeubelen, zijn testcategorieën voor omgevingscondities:

Klasse Graden °C  Relatieve vochtigheid/dauwpunt/waterdamp in droge lucht
2 22°C 65% / 16,7 / 12,0
3 25°C 60% / 20,0 / 14,8
4 30°C 55% / 23,9 / 18,8
5 40°C 40%
Extended temperate SN 10°C tot 32°C  
Temperate N 16°C tot 32°C   
Sub-tropical class ST 18°C tot 38°C  
Tropical Class T 18°C tot 43°C  

Temperatuurklassen of –categorieën of werkingstemperatuur binnen laadruimte:

Klasse Hoogste t°C Laagste t°C
L1

≤ -15°C

≤ -18°C

L2 ≤ -12°C

≤ -18°C

L3 ≤ -12°C

≤ -15°C

M1 ≤ +5°C

≤ -1°C

M2

≤ +7°C

≤ -1°C

H

≤ +10°C

≤ +1°C

S

Speciale klasse