Corona & korte ketens & stock - v20.01
Beste klant, beste relatie, tijden veranderen soms snel,
2020-het schrikkeljaar dat zich aankondigde als een kanteljaar: in de strijd tegen klimaatverandering, in de politieke strijd tussen uitersten en het midden, met in veel landen nationaal protectionisme en vermindering internationale samenwerking, jaar met strijd om wat economische groei, in de Westerse landen tussen 1 en 2%, in de nieuwe economieën hoger dan 2%, in bepaalde ontwikkelingslanden heel grote groei, ...
2020-het verschrikkelijke coronajaar : dit jaar wordt een "game changer", de spelregels veranderen.
Corona, het Latijnse (en ook Italiaanse en Spaanse) woord voor 'kroon' moeten we dit jaar niet al te vorstelijk interpreteren.
Een kroonvormig virus, Covid-19, verwant aan de eerdere Corona-virussen SARS en MERS, met de wetenschappelijke naam SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratery Syndrome-Corona Virus 2), maar veel erger, zwaarder, besmettelijker, heeft de wereld in zijn greep, met over een kwart miljoen doden en al een paar miljoen besmettingen.
Het toont aan hoe verbonden de ganse wereld is, niet alleen in goederenstromen met bijvoorbeeld textiel of kleine elektronische componenten of elektrische apparaten, die vaak van uit Zuidoost-Azië komen, maar ook in de beweging van personen.
Het is verbazingwekkend hoeveel landgenoten er bijvoorbeeld overal ter wereld vertoeven en het is even verbazend te constateren hoe sommige producten samengesteld zijn uit onderdelen, die van overal ter wereld kunnen komen, vaak met componenten uit Zuidoost-Aziatische landen.
Sommige economen pleiten daarom ten eerste, om de ketens opnieuw korter te maken en ten tweede om weer wat strategische voorraden aan te leggen voor het geval "er iets gebeurt".
Ketens korter maken betekent voor ons, productie in eigen streek, in West-Europa. Dit is ook klimaatvriendelijker, er is veel minder transport nodig.
Ook het idee van Just in Time leveringen, met zeer beperkte "lean" stock, toont nu ook zijn zwakke kanten. De zekerheid van voorraad heeft ook een gunstig effect voor het milieu en het klimaat: er zijn minder kleine transporten maar grotere gegroepeerde.
Wat ook opvalt in deze crisis, is dat (lokale) kleinschaligheid weer meer kansen krijgt. Tekenend is de plaatselijke kleine productie van mondmaskers.
Crionovo past dit principe al altijd toe: groeperen van transport en aankopen in de West-Europese regio van Duitsland, Frankrijk en Noord-Italië en verkopen in de landen van de Benelux, tot bij installateur, groot of klein.
2020-het schrikkeljaar : theoretisch ging de ene werkdag extra 0,4% groei genereren zodat de 1,2% groei op jaarbasis zeker haalbaar was. Een kwartaal verder gaat men eerder uit van een 4 à 7% krimp. Dit wordt dus op economisch vlak een verschrikkelijk schrikkeljaar. Bepaalde sectoren, zoals horeca, sport- en andere evenementen, krijgen nu enorme klappen maar aangezien de mensen moeten blijven eten, vult de winkelbranche dit gat op, met extra verkoop. Bedrijven die importeerden vanuit Frankrijk of Zuid-Europa vielen zonder bevoorrading gedurende een aantal weken. Maar laten we toch positief blijven.
We moeten meer dan ooit samenwerken in een langdurige relatie en duurzame oplossingen voorstellen aan de klant.
Maar... wees voorzichtig,
Met vriendelijke groeten,
het Crionovo team